Skärmavbild 2018-06-01 kl. 19.51.07.png
 
 

Spis & Delis Behovspyramid

Dessa förändringar föranleds ofta av att det hela tiden kommer nya forskningsrapporter om hur vi reagerar på specifika näringsämnen. Behovspyramiden är dock mer grundläggande och det är mycket sällan som det framkommer så totalt förändrande upptäckter att det skulle kunna påverka pyramidens uppbyggnad. Vatten är liksom viktigare för hälsan än kanelbullar, det är inte svårare än så.

Behovspyramiden förändras inte, till skillnad från modedieter i kvällstidningarna och "vanliga" kostråd från dietister.


1a. De grundläggande mänskliga behoven

Pyramidens bas består av goda relationer (till dig själv, familj och vänner, arbetet, universum/Gud och eventuella barn mm). Dessutom handlar de grundläggande mänskliga behoven om trygghet och variation, bekräftelse och gemenskap/kärlek, utveckling och delaktighet i något större än dig själv samt rörelseträning, mentala utmaningar, sömn och återhämtning.

1b. Syresättning (av alla celler i kroppen)

Syre är en förutsättning för allt liv och vi överlever endast några minuter utan det. Maximera syresättningen av dina celler genom djupandning och konditionsträning.

1c. Rent vatten

Vatten används i samtliga kroppsfunktioner och människan kan bara klara sig utan vatten i några få dagar. Kom ihåg att du till cirka 3/4–delar består av vatten. Rent vatten med ett pH-värde mellan 7-9 är att föredra och det ska vara rent (som källvatten) eller kolfiltrerat vatten.


2. Gröna grönsaker, gräs och deras juicer

Gröna grönsaker, gräs – och deras juicer – innehåller extremt höga mängder av mineraler. Men också klorofyll, vitaminer, enzymer och fytonutrienter. De är dessutom bra på fibrer och protein. Om du vill hålla dig frisk och fräsch är det helt enkelt ett MÅSTE att denna grupp dominerar din kost.


3a. Vegetabiliska kallpressade oljor

Det finns tre livsviktiga fettsyror som kroppen inte kan tillverka själv och som därför måste tillföras via kosten.

3b. Frukt, bär och färgade grönsaker

Denna grupp är rik på livsviktiga antioxidanter och vitaminer men innehåller även ganska mycket mineraler. Kom dock ihåg att exotiska frukter (banan, apelsin, ananas mm) också innehåller höga halter av det fettinlagrande fruktsockret så dessa produkter ska intas med förstånd.


4a. Vegetabiliskt protein och fett

Denna grupp innehåller protein och fett från icke tillagade nötter, linser, groddar och frön och är den sista av de essentiella, dvs livsviktiga, delarna av Behovspyramiden.

4b. Animaliskt protein och fett från vilt, kravkött, djuphavs– och ekologisk fisk

Denna grupp hamnar helt klart närmast de essentiella och livsnödvändiga delarna i Behovspyramiden. Den innehåller i grunden samma näringsämnen som grupp 4a men det är ett val att tillgodogöra sig dessa från animaliska källor.


5. Fullkorn

Den här gruppen innehåller fullständiga och icke förädlade (raffinerade, tillagade) sädesslag vilket gör att näringen finns intakt. Alltså inte bröd som hör till grupp 8.


6. Surdegsbröd

Fytinsyra neutraliseras i surdegsbröd och bryts ned under jäsprocessen. Detta gör att alla mineraler tas upp mycket bättre av din kropp. Under processen sänks GI-värdet, så att du får ett långsammare blodsockersvar. Du får lägre insulinpåslag och känner dig mätt längre om du äter surdegsbröd.


7. Animaliskt protein & fett i övrigt, inkl. mejeriprodukter

Denna grupp klarar vi normal av att äta i moderata mängder. Viktigt att tänka på är att alla djur enbart består av vad de har ätit. Det innebär naturligtvis att köttet, mjölken och fettet från dessa djur innehåller rester av det som dessa djur har ätit. Exempelvis rester av bekämpningsmedel och antibiotika från det foder som de är uppfödda på. Man bör även tänka på att icke ekologiska djur ofta utfordras med för människan kasserade grödor.

Dessutom är höga halter av mättat fett och kolesterol länkat till en mängd av dagens välfärdssjukdomar, så om du ska äta animaliskt protein och fett - välj från grupp 4b så ofta som det är möjligt. 


8. Raffinerade kolhydrater

För att uppnå god hälsa rekommenderas absolut oraffinerade, komplexa kolhydrater. Raffineringsprocesserna skapar enkla kolhydrater utan näring, så att kroppen bara kommer att be om mer. Den här gruppen hör till vår tids mest missbrukade delar av Behovspyramiden.


9. Stimulantia och liknande ämnen

I den här gruppen hamnar många raffinerade kolhydrater som även har andra nackdelar. Mest känd bland dessa torde alkohol vara. Alkohol är raffinerade kolhydrater men även en substans som hindrar syresättningen av blodet och fungerar som ett nervgift som dödar massiva mängder av hjärnceller.

Kaffe (koffein) och nikotin påverkar också hjärna och nervsystem på ett sätt som inte är bra för människan. Men de ligger i grupp 9 för att vi faktiskt kan bryta ner och ta hand om ämnena, men enbart i små mängder! Dessa ämnen kan också ha enstaka bevisade hälsofördelar, men sammantaget är dessa ämnen ENBART till för att konsumera i små mängder.

Som vi skrev i inledningen kan även produkter ur den här gruppen tillföra mycket njutning och glädje till ditt liv men det är under förutsättning att de är i rätt proportioner. 


10. Kemiska tillsatser

Processade, burkade, buteljerade och förpackade maträtter är nästan uteslutande ”berikade” med kemiska tillsatser som smakförstärkare, färgämnen och konserveringsmedel. Den här gruppen bör du undvika helt eftersom din kropp helt enkelt inte vet vad den ska göra med dessa tillsatser. Detta skapar kaos, surhet och därmed obalans som kan bli ohälsa.